Hvad kan man lave frikadeller af?

23 November 2018
Anders Lundtang Hansen

editorial

At lave, forme, kreere, præsentere, servere og spise frikadeller synes næsten som noget af det mest pæredanske, man kan komme i nærheden af. Nogle betragter det næsten som en nationalspise, måske ligefrem som en nationalret at have med frikadeller at gøre.

Hvis man er en ordentlig dansk beværtning med servering, der vil omfavne det danske køkkens kunst korrekt, så skal man gøre sig selv den umage at sætte nogle frikadeller på menukortet, som man kan være bekendt at servere.

Mange danskere har nemlig mange forskellige holdninger til, hvordan disse frikadeller skal laves bedst. Nogle sværger til, at mors hjemmelavede frikadeller er de bedste, da hun altid lavede dem på samme måde og efter den sædvanlige opskrift.

Mors frikadeller kan man dog ikke få serveret ude i byen, men det herlige ved hjemmelavet mad er nok også stimuleringen af de andre sanser: Duften af hjemmet, hyggen, selskabet, synet af minderne og tankerne derved.

Men humlen ved det hele er, at frikadeller kan laves på mange forskellige måder.

De mere klassiske frikadeller, om man vil, er sammensat af kødfars og forskellige ingredienser, der holder på farsen, og denne fars bliver så formet som klumper, der bliver stegt på en pande, til de er tilfredsstillende tilberedte efter kokkens forgodtbefindende eller selskabets tilfredshed.

Nogle mennesker mener, det er uhørt at blande løg i kødfarsen, mens andre helst gerne ser farsen godt krydret.

Man kan laves kødfarsen af hakket kalv og flæsk eller bare svinekød i sig selv, men i moderne tider er der også kommet både vegetariske og veganske alternativer til, som virkelig deler vandene omkring, hvordan man kan lave frikadeller.

Det smarte ved denne hovedret er også, at man kan servere den sammen med stort set alt, om det er kartofler, salat og sovs til eller noget helt andet.

Hvordan foretrækker du, at dine frikadeller bliver lavet?