Kan man selv lave et skøde?

25 February 2020
Cecilie Mortensen

editorial

For at lave en kort opsummering så er et skøde et dokument, som typisk udarbejdes i forbindelse med et huskøb. Det kan dog også være, hvis man skal overtage en bolig fra et familiemedlem, eller hvis man skal skilles fra sin partner, men der stadig er en, som skal blive i boligen. Det kan også være, at du ejer en ejendom, hvor ejerandelene ændrer sig. I alle disse tilfælde er det aktuelt at få lave et skøde eller ændret det eksisterende skøde. 

Men er det noget, man selv kan kaste sig over? I realiteten så kan man godt selv udarbejde et skøde, så længe det indeholder den information og oplysninger, som det skal. Det kan dog gå hen og blive en dyrere fornøjelse for en, hvis ikke skødet er udført korrekt, når det efterfølgende skal tinglyses. Derfor kan det også være en idé at kontakte en boligadvokat. Her skal man nok forvente, at det koster et par tusinde kroner for skødet – men omvendt så er det udført korrekt, og du skal ikke selv bruge tiden på at sætte dig ind i, hvordan man gør. 

Når du skal have hjælp til skødet

Når selve skødet er udarbejdet, så er det et dokument, der dokumenterer, at du har retten til en ejendom. Arbejdet er dog ikke færdigt her. Efterfølgende skal skødet nemlig også tinglyses. Ved en tinglysning sker der det, at du får sikkerhed for, at der ikke kan ske et dobbeltsalg. Boligen kan derfor ikke sælges til andre, og der er heller ikke kreditorer m.m. fra den gamle sælger, som kan huset som sikkerhed. 

Som du nok også fornemmer, så er skødet derfor også en vigtig del af processen, når man skal købe en bolig, eller hvis man skal overtage en bolig eller flere ejendele i en ejendom. Du kan med fordel kontakte eBoligadvokat, hvis du ønsker hjælp til at komme godt i mål med skødet og den efterfølgende tinglysning.